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LEGAL ETHICS OPINION 1835 TRUST ACCOUNT – CAN A LAWYER 

REMIT IRREVOCABLY CREDITED 
FUNDS WHEN ACCOUNT HOLDS 
FUNDS FOR ONLY ONE CLIENT? 

 
   You have presented a hypothetical situation in which a law firm represents a number of 
creditors in the collection of delinquent consumer/retail accounts.  The firm maintains a 
separate trust account for each major client, into which they deposit only those funds 
collected on behalf of that client from account debtors.  All of these funds held in each 
individual account belong only to one client, but are collected from a multitude of 
different debtors. 
 
   Under the facts you have presented you have asked the following questions: 
 
   1. When an attorney trust account holds funds for only one client, is it necessary to 
remit only on irrevocably credited funds in a trust account, or may remittances be made 
on a more prompt basis without violating the Rules of Professional Conduct? 
 
   2. If the answer to the first question is that disbursements on uncollected funds are 
permissible under those circumstances, is the same conclusion reached if the retail 
accounts that are being collected by the client have been “securitized”, leaving the client 
with only servicing and perhaps some residual rights under the securitization process? 
 
   Rule 1.15 governs the lawyer’s duty to safeguard other’s property and 1.15 (c) states 
that “ [A] lawyer shall: … (4) promptly pay or deliver to the client ….the funds, 
securities, or other properties in the possession of the lawyer which such person is 
entitled to receive.” 
 
   This committee has previously made reference in various LEOs to the term 
“irrevocably credited” when referring to the appropriate designation of funds available to 
be ethically disbursed to clients.1  LEO 1255 clearly states this committee’s continuing 
opinion on the correct timing of disbursement of funds.2  As the requester correctly 
states, the term “irrevocably credited” has no legal definition, however, the committee 
continues to opine that, in spite of past terminology, the funds must be deposited into the 
lawyer’s trust account, credited to the account, and be “cleared” funds that are available 
for withdrawal and disbursement with no chance of revocation or recall by the financial 
institution.  As the requester has advised, the determination of when funds actually meet 
                                                 
1 LEOs 183, 1021, 1255, 1256, 1797. 
2 While the disciplinary rule establishes an affirmative duty to pass funds to a party or the parties 
entitled to the funds, it implicitly prohibits payment of funds from an escrow account to the party 
who is not or not yet entitled to the funds. (emphasis added) Thus, a strict interpretation would 
require an attorney not to disburse upon items deposited in his trust account until the depository 
bank had irrevocably credited them to that account. (See LE Op. 183, LE Op. 753 and LE Op. 
813) It is well established that an attorney assumes a strict fiduciary responsibility when he holds 
money belonging to the client. (See Pickus v. Virginia State Bar, 232 Va. 5 (1986)). LEO 1255 
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that standard is determined by federal banking regulations and is a legal issue outside the 
purview of this committee.3   
 
   Additionally, the question distinguishes those funds held in a commingled trust account 
from those funds held in a trust account exclusively for one client.  The answer remains 
the same.   
 
   The answer to the second question is not required since the answer to the first question 
deemed such disbursements to be improper and the second question seems to involve 
legal concepts outside the purview of this committee. 
 
   This opinion is advisory only, based on the facts presented and not binding on any court 
or tribunal. 
 

                                                 
3 The requester accurately states that the amount of time a bank is permitted to hold funds before 
making the funds available for withdrawal is governed by a federal statute called the Expedited 
Funds Availability Act, 12 U.S.C. § 4001, et seq. (the “EFA”).  The EFA places “upper limits” on 
the amount of time banks are permitted to hold different categories of payment instruments before 
making the funds available for withdrawal. 


